субота, 16. мај 2009.

Dragec u epizodi: 33 i sXe


Za par meseci ću napuniti 33 godine života. Poslednjih 15 godina života sam sXe. Ove činjenice me najverovatnije čine jednim od najstarijih strejtera u ovim krajevima.

Verujem da svi ovde već znamo priču oko straight edge-a, ali nije je zgoreg ponoviti. Dakle, sve je krenulo 1981 u Washington DC, sa bendom Minor Threat koji su definisali pojam svojom pesmom Straight edge.

I’m a person just like you / But I’ve got better things to do / Than sit around and fuck my head / Hang out with the living dead / Snort white shit up my nose / Pass out at the shows / I don’t even think about speed / That’s something I just don’t need // I’ve got the straight edge // I’m a person just like you / But I’ve got better things to do / Than sit around and smoke dope / ‘Cause I know I can cope / Laugh at the thought of eating ludes / Laugh at the thought of sniffing glue / Always gonna keep in touch / Never want to use a crutch // I’ve got the straight edge //

Straight edge u osnovi znači ne koristiti alkohol, ne pušiti i ne uzimati nikakve droge i biti posvećen hardcorepunk sceni. Ono što je nastalo pre svega kao lični stav par klinaca, vremenom se razvijalo tako da danas kada govorimo o straight edge-u na umu trebamo imati jedan svetski pokret pre svega mladih. Tokom tog svog razvoja, svaka nova generacija je davala nešto novo celoj priči, tako se za sXe vezuju i vegetarijanstvo/veganizam, animal rights, zaštita okoline, različite političke ideologije, pa i religije (krišna, hrišćanstvo).
Tokom ovih skoro 30 godina postojanja možemo uočiti različite etape u okviru sXe pokreta.

Old school: Ovo je period nastajanja, dakle početak 80ih. Bendovi koji su obeležili taj period su Minor Threat, SSD, DYS, 7 Seconds, Uniform Choice. Ti bendovi su bili sastavni deo tadašnje hardcorepunk scene.

Tokom Youth crew ere (1986-1991) sXe pokret se raširio po celom svetu. Najuticajniji bend tog doba su sigurno bili Youth of Today, a treba pomenuti još i Gorilla Biscuits, Bold, Chain of Strenght, Side By Side, Insted... Youth crew su promovisali pozitivnost, zabavu, prijateljstvo, hardcore duh, sXe ponos i vegeterijanstvo. Totalno su isfurali i taj sportski fazon.

Početak 90ih je predstavljao kraj te youth crew ere i sXe se počeo kretati u nekoliko različitih pravaca. Ray Cappo (pevačYouth of Today) je osnovao bend Shelter koji je promovisao Hare Krsna učenja, što je naravno za posledicu imalo i to da se pojave slični bendovi. Sa druge strane, bend Judge su bili poprilično miltantni što se tiče svojih sXe stavova i u njihovom hardcore-u se osećao metal uticaj. Victory Records bendovi Strife, Snapcase, a pogotovu Earth Crisis, su započeli novu stranicu sXe istorije. Muzički su bili poprilično metal, promovisali su veganizam i poprilični akcenat su stavljali na animal rights i zaštitu okoline. Bili su poprilično militantni u svojim stavovima (hard line), tako da sXe ovoga puta donosi i gomilu nasilja prema nestomišljenicima., a i poprilično nasilno ponašanje na koncertima.

Nasuprot ovoj struji, postojala je i tzv emo/politička struja. Pored različitih muzičkih stilova karakteristično za ovu struju jeste da su se poprilično bavili socijalnim pitanjima, i za razliku od Victory bendova koji su se totalno ubacili u muzički biznis, ovi bendovi su ostali dosledni undergroundu i diy etici. Policy of 3, Portraits of Past, Endeavor, Frail, By The Grace of God, Refused, Trial, Undone, Said I Was, Chokehold ...

U zadnjih desetak godina se uglavnom recikliraju ideje i muzika iz prethodnog perioda. Jedino što možemo možda govoriti o dve sXe scene, jedna koja funkcioniše totalno odvojeno od preostale hardcorepunk scene i druga koja funkcioniše kao deo hardcorepunk scene.

Kako glasi moja sXe priča? Da li sam ikada pio ili koristio neke droge? Odgovor je da. Kada si klinac koji još uvek ide u školu i gradi neki svoj identitet, i kada želiš da izgledaš pametnije i starije nego što zaista jesi, i kada želiš da glumiš neku facu nekako mu dođe normalno da prvo proba alkohol, a zatim i da počne da duva. I kada sam jednog dana shvatio da vodim poprilično prazan život u kojem traženje kombinacije za odvaljivanje zauzima bitnu stavku, rešio sam da sve to batalim i da svoju energiju, vreme, a i novac trošim na neke pametnije i mnogo kreativnije stvari. Tada sam postao sXe.
Straight edge za mene nikada nije bilo pripadanje ekipi niti pokušavanje da se uklopiš sa nekim unapred usvojenim stavovima. Straight edge je za mene lična filozofija, koncept iskrenosti prema samome sebi. Da budeš ono što jesi i da radiš ono što želiš i što te čini srećnim. Koncept ne utapanja u bezličnu masu. Koncept po kojem ću stalno raditi prvo na unapređivanju samoga sebe, a onda i svoje okoline. Koncept preuzimanja odgovornosti. Koncept biti svestan onoga što se dešava oko tebe. Koncept borbe za bolji svet.
If it's not punk, than it's not sXe. If it's not sXe, then it's not punk.

1 коментар:

  1. Mačak jesi to ti? :) Željko ovde iz Batočine, (TSP i U.Bunt) sećaš me se nadam se :) Baš sam skoro pričao sa jednim likom iz Palanke, i rekao mu da te pozdravi ako te vidi kad ono evo tebe ovde :) Ja sam postavio Nablu na svom blogu i mogu ti reći da je ljudi skidaju svakodnevno.. Puno te pozdravljam i baš mi je drago da si još uvek aktivan.. javi se

    ОдговориИзбриши